divendres, 7 de desembre del 2012

Probabilitats del sorteig de vuitens de final de la Champions 2012-2013

Us presento el càlcul de probabilitats que he fet respecte als possibles aparellaments de l'eliminatòria de vuitens de final de la UEFA Champions League.
Mètode seguit:
  1. Cada primer de grup s'ha d'enfrontar amb un segon de grup. Els primers de grup són PSG,  Schalke, Málaga, B. Dortmund, Juventus, Bayern, Barcelona i ManU. Els segons de grup són Porto, Arsenal, AC Milan, R. Madrid, Shakhtar, Valencia, Celtic i Galatasaray. 
  2. En primer lloc, es calculen totes les possibles permutacions dels equips segons de grup que són 8! = 40.320. Cada permutació és una ordenació dels equips segons de grup que s'aparellarien amb els equips primers de grup en l'ordre PSG, Schalke, Málaga, B. Dortmund, Juventus, Bayern, Barcelona i ManU. És a dir, la permutació (AC Milan, Porto,  Shakhtar, Arsenal,  R. Madrid, Celtic, Galatasaray i Valencia) generaria els aparellaments següents: PSGAC Milan,  SchalkePorto, MálagaShakhtar, B. DortmundArsenal, JuventusR. Madrid, BayernCeltic, BarcelonaGaltasaray  i ManUValencia. 
  3. S'aplica la restricció que no es poden enfrontar dos equips que hagin format part del mateix grup en la fase prèvia. Per exemple, s'eliminen totes les permutacions que aparellen a PSG i Porto. Aquesta restricció s'aplica per als vuit grups. 
  4. S'eliminen totes les permutacions que aparellen als equips que juguen en la mateixa lliga. És a dir, s'eliminen les combinacions que inclouen els aparellaments següents: MálagaMadrid, MálagaValencia, JuventusMilan, BarçaMadrid, BarçaValencia i ManUArsenal. 
  5. Després de fer això queden 5.463 casos possibles. A partir d'aquí ja es poden calcular els percentatges de tots els possibles aparellaments. El resultat és el següent:

Pel que fa al Barça, l'aparellament que apareix amb més freqüència és contra l'AC Milan, amb un 23,19% que, a més, és la probabilitat més alta de tot el sorteig.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Com treus les permutacions en el pas 3 i 4?

saturno ha dit...

Les permutacions les genero amb funcions ja existents en el llenguatge que utilitzo (Matlab/GNU Octave), però hi ha llibreries disponibles per fer-ho en qualsevol llenguatge.

Per exemple:

perms([1,2,3])={[1,2,3],[1,3,2],[2,1,3],[2,3,1],[3,1,2],[3,2,1]}

Es garanteix el permís per a copiar i distribuir aquests articles en qualsevol mitjà si es fa de manera literal i es manté aquesta nota. En cas de reproduir el text en un lloc web o un document electrònic caldrà afegir un enllaç al blog de l'autor (http://republicaplatanera.blogspot.com) o directament a l'article.