dissabte, 9 de gener del 2010

Dietes miraculoses

Passades les festes de Nadal, Cap d'any i Reis qui no ha posat algun quilo de més a la seva motxilla? No ens enganyem, aquestes festes són propenses a als excessos gastronòmics i alcohòlics i, a més, el clima i els compromisos amb la família i les amistats no són el millor estímul per rebaixar aquests quilets de més amb l'activitat física.

És en aquests dies de temporal hivernal quan molta gent s'adona que ja ha començat l'inexorable cursa que, en menys temps que no ens pensem, ens portarà a torrar-nos miserablement sota el sol implacable a piscines i platges. L'operació biquini o banyador (no siguem sexistes) ja ha donat el tret de sortida.

Aquesta època de l'any és quan apareixen les dietes miraculoses que ens permeten perdre pes en poc temps i, millor encara, amb poc esforç i sacrifici. Els experts opinen que aquests tipus de dietes són només efectives a curt termini, però a la llarga els quilos que han desaparegut tan ràpid tornen a ocupar aquelles parts de la nostra anatomia que havíem aconseguit rebaixar.

Ara bé, hi ha alguna dieta que sigui realment efectiva i que ens permeti rebaixar el nostre pes en un temps rècord i sense que aquells quilos tornin per torturar-nos? La sorprenent resposta a aquesta pregunta és que . Hi ha una manera de perdre pes a una velocitat de vertigen i amb la possibilitat que aquesta pèrdua sigui perllongada o definitiva. A més, aquesta dieta miraculosa no requereix més esforç que pitjar un parell de botons. Res més.

Com ho fem?

En primer lloc, cal recordar alguns principis bàsics de la física, cosa que ens permetrà entendre el raonament que faré a continuació:
  1. El pes és una força que es produeix per l'atracció gravitatòria d'una massa sobre una altra.
  2. El pes a la superfície de la Terra es calcula com el producte d'una constant g per la massa (en quilograms) d'un objecte (o d'una persona).
  3. En general, la força d'atracció gravitatòria entre dos cosos s'obté aplicant la fórmula següent: F = G * m1 * m2 / d2 on G és la constant de gravitació universal, m1 i m2 són les masses dels dos cossos que s'atreuen mútuament i d és la distància que separa aquests dos cosos.
  4. A la superfície de la Terra, la força d'atracció (pes) es pot calcular, aplicant la fórmula anterior, de la manera següent F = G * (massa de la Terra) * (massa de l'objecte) / (radi de la Terra)2.
  5. En aquesta fórmula apareixen les constants següents: G = 6,673 · 10-11 m3 kg-1 s-2, massa de la Terra = 5,9742 × 1024 kg, radi de la Terra = 6378,137 km.
  6. Substituint les constants a la fórmula de l'apartat 4 tenim F = 9,79982305 * (massa de l'objecte), i d'aquí és d'on surt la famosa constant (que en realitat no és tan constant) de la gravetat a la Terra g = 9,79982305 m s-2. Segurament recordareu que, a l'escola, us deien que g = 9,8 m s-2 (que és una aproximació força bona).
La qüestió és que, per aplicar aquesta fórmula del pes, suposem que l'objecte (o persona) es troba a la superfície de la Terra. Si allunyem l'objecte del centre de la Terra, augmentarem la distància d que apareix en la fórmula del pes i, per art de màgia, el pes de l'objecte es veurà reduït automàticament. Ens estem apropant, doncs, a la dieta miraculosa de la qual us parlava.

De quines maneres podem augmentar, sense esforç, la nostra distància al centre de la Terra? Podem agafar un avió, però això ens implicarà un cert esforç (ni que sigui econòmic). A més, l'avió tard o d'hora es quedarà sense combustible i haurà d'aterrar. Només si aterra en un punt més elevat que el d'enlairament hauríem aconseguit alguna cosa. També podríem pujar a una muntanya, però entendreu que això també suposa un esforç.

La clau per aconseguir el nostre objectiu la trobem en aquest article de la Wikipèdia. Fa pocs dies s'ha inaugurat el gratacels més alt del món, la torre Burj Khalifa, a Dubai, amb una alçària de 828 metres! Si repetim el càlcul del pes en el punt més alt d'aquest edifici ens trobem amb una sorpresa interessant: F = G * (massa de la Terra) * (massa de l'objecte) / (radi de la Terra + 828 m)2. Si substituïm pel valor de les diferents constants trobem que F = 9,79727914 * (massa de l'objecte). On abans teníem 9,79982305 m s-2, ara tenim 9,79727914 m s-2. Això suposa una reducció d'un modest 0,026% en la constant d'atracció gravitatòria. Però potser no és una reducció tan modesta com pugui semblar.

Els ascensors de la torre Burj Khalifa viatgen a una velocitat d'uns 10 metres per segon, de manera que és possible pujar al punt més alt de la torre en 82,8 segons = 1,38 minuts. Així doncs, podem reduir un 0,026% el nostre pes en tan sols 1,38 minuts amb el simple gest de pitjar els botons de l'ascensor. L'esforç, per tant, és gairebé negligible. Hi haurà qui dirà que un 0,026% de reducció del pes no és gaire cosa, però aquí és on entra el factor temps. Un 0,026% de pèrdua de pes en tan sols 1,38 minuts vol dir que, si mantenim el mateix ritme durant una hora, la pèrdua de pes ja seria d'un 1,1286%. Si seguim perdent pes al mateix ritme durant 24 hores, la rebaixa seria ja del 27,0875%. No estaria gens malament. Més d'un quart del nostre pes hauria desaparegut en tan sols un dia. En menys de quatre dies el nostre pes seria 0.

Digueu-me si aquesta no és la dieta més miraculosa que us hagin explicat.

La divisió de Cassini

Malauradament, aquí parlem només de pes. La nostra massa (els nostres quilos) es veuria inalterada en aquest hipotètic experiment.

1 comentari:

Anònim ha dit...


[url=http://shenenmao.eklablog.com/][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shenenmaoyiss.bloghi.com/][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shensacen.hpage.com/][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shenenmaoyis.bloghi.com/][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://www.shensacens.sitew.us/#Page_1.A][b]sac longchamp[/b][/url]

Es garanteix el permís per a copiar i distribuir aquests articles en qualsevol mitjà si es fa de manera literal i es manté aquesta nota. En cas de reproduir el text en un lloc web o un document electrònic caldrà afegir un enllaç al blog de l'autor (http://republicaplatanera.blogspot.com) o directament a l'article.